Nina Wavik Ytterstad – rekordholder på maraton og «Norges ukjente verdensmester»

Bli bedre kjent med Team Sportsmandens nye medlem

Nina Wavik Ytterstad er kjent for mange i løpsmiljøet i Norge. 57 år gammel er hun nærmest i sitt livs beste form. I Valencia Marathon 1.desember løp hun på fantastiske 2.52.14 og kunne juble for ny norsk, nordisk og europeisk maratonrekord i klasse K55-59 år. Kun en amerikansk dame har løp litt fortere, noe hun gjorde i årets New York Marathon. På forsidebildet jubler Nina sammen med Kjell Arne Olsen etter sine fantomløp, som Sportsmanden har omtalt her:

Nina Wavik Ytterstad med rekordløp i Valencia Marathon – Kjell Arne Olsen forbedret 29 år gammel pers!

Moro at begge to nå er medlemmer i Team Sportsmanden!

Nina er tidligere håndballspiller og hun har løpt fort i mange år etter at hun begynte med løping i godt voksen alder, etter at håndballkarrieren var over. Aldersrekorden hun satt i Valencia var for øvrig hennes tredje, bare i den klassen. For to år siden, akkurat fylt 55 år, løp hun inn til ny rekord på 2.55.53 – også det i Valencia – som første norske kvinne i den aldersgruppen som løp på under 3 timer. Det ble et følelsesladet øyeblikk:

– Så kommer følelsene. Det var jeg ikke helt forberedt på. Skadehistorien, opptreningen, alle vondtene, men også alle de flotte treningsturene: DET VAR VERDT DET! Tårene renner og jeg ser etter noen å «tute» sammen med. En tilfeldig spanjol ser at jeg trenger en klem, kommer bort og gratulerer. Det hjalp godt, skrev hun i løpsrapporten litt senere.

Hele Nina sin løpsrapport ble publisert på Sportsmanden og kan leses her!
Fra rekordløpet i Valencia i 2017 – også da med Kjell Arne Olsen på «jubelbildet». Foto – og forsidebildet: Marie Brudvik

I Hamburg Maraton våren 2019 forebedret hun rekorden til 2.54.47 etter en tøff kamp mot Inger Saanum.

Dette, og hvordan hun trener, har hun fortalt ganske detaljert om til Jann Post og Kristian Ulriksen i en episode av den populære podkasten Breaking Marathon Limits.

Her kan du høre podkasten Maratonprat med Nina Wavik Ytterstad.

I 2018 ble Nina også verdensmester i aldersklassen på halvmaraton da hun vant på 1.26.15 i Malaga. Da vanket det stor reportasje i Aftenposten med tittelen:

Norges ukjente verdensmester startet med løping som godt voksen. Hun ante ikke at det skulle være mulig å få slik fremgang.

Mette Bugge, Aftenposten - (reportasjen er kun for abonnenter)

Nina er kåret til Årets veteranløper i Norge to ganger – både i 2018 og første gang i 2012, da hun var 50 år gammel. Det året satt hun persene sine som er på 37.28 på 10 km, 1.20.19 på halvmaraton og 2.51.04 på maraton. Den siste ble satt i Frankfurt, der vi for øvrig også var en fin gjeng med «gutta på tur» med blant andre Harald Ringen, Steinar Lien og Vidar Nilsen på reiselaget. Men vi ble grundig slått alle sammen. Fra min daværende blogg, SportsBloggen, siteres følgende:

Kvelden var ung, men den ble særdeles hyggelig på en irsk pub med fotball, burger og øl, akkurat som i Rotterdam. Vi ville hatt det artig uansett, men det blir ekstra stas når vi har en rekord å feire. Trond Inge var i hvert fall den gladeste mannen jeg har sett på svært lenge. Og etter hvert fikk vi muntert selskap både av teamet til Tim og teamet til Øystein Ringnes, som feiret Nina Wavik Ytterstad sin nye aldersrekord i klasse 50-54 år på 2.51.04. Utrolig! Selv en storløper som Harald ble rett og slett fraløpt og slått med over 3 minutter på de siste kilometerne…

Det samme året satt Nina aldersrekorder på alle fire distanser fra 5 km til maraton.

På Kondis sin ferske liste over veteranstatistikken for 2019 er det Synøve Brox som stikker av med seieren og tittelen Årets veteranløper etter sin fantastiske verdensrekord for 60-årsklassen på 38.27 i Hytteplanmila, men Nina har 8 av de 13 beste aldersjusterte tidene av norske veterankvinner i fjor!

Apropos veteranrekorder og Hytteplanmila, her er Nina etter løpet i 2013 sammen med en annen supersterk veteranløper, Jorunn Rekkedal.

«Norges to beste kvinnelige veteranløpere de siste årene. Nina Wavik Ytterstad (t.v.) tok alle fire klasserekordene fra 5 km til maraton i klasse K50-54 år i fjor (2012), men mistet 10 km rekorden til Jorunn Rekkedal i Hytteplanmila i går», stod det i reportasjen på Sportsmanden.

Nina bor på Veitvet i Groruddalen og har i alle år representert SK Vidar, men det er kjempemoro at hun nå også er medlem i Team Sportsmanden!

Med to av landets aller beste mannlige superveteraner i «klasse 50 pluss» – Kjell Arne Olsen («Årets Sportsmand» i 2019) og Vidar Ellefsen («Årets Sportsmand» i 2018) – allerede «i stallen», er det litt av en veterantrio vi nå har i Team Sportsmanden! Og jeg kunne selvsagt nevnt langt flere her også, som Gunnar Skandsen, Tore Bjerkrheim («Kongen av Birken»), Harald Ringen, Vidar Nilsen og flere til.

Alle Team Sportsmandens 123 medlemmer finner du på denne fine listen.

Inspirerende og motiverende for resten av teamet er det uansett, både for oss andre veteraner og dere som er langt yngre, på alle nivåer. Selv har jeg kjent Nina i mange år, og en hyggeligere og mer jordnær dame skal man lete lenge etter. Alltid blid, imøtekommende og positiv. Men med en treningsdisiplin som mange nok kan lære mye av.

Velkommen skal du være i Team Sportsmanden, Nina!

 

Nina (t.v.) i Ribbemaraton i 2014.

 

I aksjon i Holmenkollstafetten i 2015, på den lengste etappen for SK Vidar sine veteraner. «Full pinne» her, men smilet er på plass likevel.

/Frode

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *