Nils Hjelle løp sitt maraton nummer 225!

Team Sportsmandens «Mr. Maraton» med sterk sesongåpning og 3.plass i Tyskland

Nils Hjelle har vært på en av sine mange utenlandsturer igjen, denne gangen til Pulheim i Tyskland, der han på søndag sesongåpnet med å bli nummer 3 i det lokale maratonløpet på sterke 2.57.38. Dermed klarte Nils også årets mål, å igjen løpe under 3 timer, allerede på første forsøk.

Her er hans egen oppsummering på Facebooksiden sin:

Maratonåret ga gevinst allerede på første «sub3-lodd». Flott event med masse løpere på ulike distanser. Artig med 3.plass og motiverende å gjøre min 5. raskeste ever. God fysisk & mental kontroll underveis, men noe stresset da første runde ikke var den annonserte 2,195km… fordi jeg hadde startet i 5&10K-feltet ? … fikk heldigvis lagt inn denne ekstrarunden midtveis isteden. Fikk ikke med meg at alle starttidene ble utsatt … sånn går det når man ikke kan mye tysk. ?

Dette var 13.gang Nils underskred 3-timers-grensen, som han veldig lenge trodde var uoppnåelig.

Godt fornøyd med fullklaff i «sub3-lotteriet» på første forsøk. På forsidebildet er det rigget til søndagens maraton. Foto: Privat
Resultater topp 5 i Tyskland.

Persen er på 2.52.48 fra Frankfurt i 2016, der for øvrig også to andre fra Team Sportsmanden, Runar Sannerud og Øistein Røisland perset.

Les mer om det her: Persegjengen i raske Frankfurt Marathon

Alle Nils sine 225 maratonløp finner du opplistet i linken under, ført i pennen og oppdatert av «Norges Mr.Maraton», Inge Asbjørn Haugen, karen med aller flest maratonløp i Norge. I skrivende stund har nordfjordingen fullført den klassiske distansen 599 ganger!

Nils er nummer 18 på listen over nordmenn med flest maratonløp gjennom tidene.

Nils sine maratonløp

Nils Hjelle har løpt flere mindre og litt mer ukjente løp i Tyskland og i andre nasjoner tidligere. Allerede i 2013 skrev han en artikkel på Sportsmanden der han kom med gode tips i en oppsummering av sine uoppdagede maraton-godbiter i det nære utland.

Maraton-trilogier

Nils har også skrevet to «trilogier» på Sportsmanden:

Den første kalte han Topp 10 maraton – i forhold til tre ulike dimensjoner:

Del A. Topp 10 maraton – Folkeliv og adrenalinkick

Del B. Topp 10 maraton – Natur og frihetsfølelse

Del C. Topp 10 maraton – Raske løyper

Noen år senere kom han også «ut» med trilogien «En reise fra Rotterdam til Rotterdam gjennom de gylne maraton-førtiåra»:

Del 1: Forfotsteget

Del 2: Ultraløpingen

Del 3: Troen på gode prestasjoner

Troen er der tydeligvis fortsatt for den aktive 51-åringen fra Team Sportsmanden.

Se også: Jubilerte med 200 maraton før fylte 50 år! 

– – –

 

Bli med på langrennshelg på Sjusjøen med Team Sportsmanden 28.februar – 1.mars 2020

Velkommen til en helg i Birkebeinerbakken Panorama Lodge på Sjusjøen – langrennssportens Mekka!

Jeg har gleden av å invitere medlemmene i Team Sportsmanden til en langrennshelg på Sjusjøen den siste helgen i februar (fredag 28.februar – søndag 1.mars).

Vi har vært så heldige å få reservert Birkebeinerbakken Panorama Lodge av Sportsmandens samarbeidspartner Visit Sjusjøen til en gunstig pris. Lodgen ligger på toppen av Birkebeinerbakken (bildet) – også kjent som «Monsterbakken» – med panoramautsikt og midt i smørøyet av hva Sjusjøen har å by på av langrennsløyper. Og det er ikke lite, med et løypenett med over 300 kilometer er Sjusjøen i flere år kåret til Norges beste langrennsdestinasjon. Det med rette, vil jeg påstå. Nå er jeg litt inhabil her, med egen (og adskillig mindre) hytte noen kilometer lenger nord… men løypenettet kjenner jeg godt til!

Håper mange av medlemmene i Team Sportsmanden har lyst og anledning til å bli med på dette.

Lodgen ligger like ovenfor toppen av Monsterbakken. Her er det landslagssjefen selv, Eirik Myhr Nossum som deltok i Monsterbakken Opp i påsken i fjor. Nossum blir nok ikke med på samlingen, men vi kan nok få et og annet tips i løpet av helgen uansett.

Helgen passer for alle i Team Sportsmanden, uavhengig av nivå. Du trenger altså ikke å være «langrennsløper» for å delta! Vi legger opp til et uformelt program, men som kan tilpasses den enkeltes ønsker og nivå, og vi legger eventuelt opp treningsturene i et par grupper avhengig av ønsket lengde og nivå. Formålet med helgen er at alle som er med skal få en fin og inspirerende treningshelg med flere og varierte langrennsturer og treningsøkter – og ikke minst at vi skal kose oss og ha en hyggelig helg sammen! Jeg håper også at vi kan få lagt inn litt uformell teknikktrening for de som ønsker det. Vi har jo flere gode langrennsløpere og trenere i egne rekker. Men det viktigste – foruten en ha en fin skihelg – er altså det sosiale aspektet, der deltakerne virkelig vil kunne bli godt kjent med hverandre etter en helg der vi er sammen både før, under og etter treningsturene.

Pris for hele helgen fra fredag til søndag med to overnattinger og helpensjon er kr 1.800.

All mat og drikke er da inkludert, men de som ønsker å kose seg med en øl eller et glass vin på kvelden, tar med seg dette selv.

Siden det er flere teammedlemmer som har hytte på Sjusjøen og kanskje ønsker å bo på egen hytte, men være sammen med oss i løypen og på kveldene, er det også mulig og selvsagt bare hyggelig! Da betaler dere bare kr 600 – og har da full tilgang til fellesopplegget, inkludert det dere måtte ønske av måltider i lodgen hele helgen.

I utgangspunktet er dette altså ment som en kombinasjon av teambuilding og treningshelg for Team Sportsmanden. Om noen ønsker å ha med seg mann/kone/samboer/kjæreste, så er det også mulig. Om man da får et eget rom, avhenger av hvor mange som melder seg på, men alle må i utgangspunktet regne med å dele rom med andre team-medlemmer. Men det gjør det jo bare oppholdet enda hyggeligere! Ønsker du å dele rom med noen spesielle, er det bare å gi beskjed om det i påmeldingen eller senere, så ordner vi det i romfordelingen.

Lodgen har plass til overnatting for 25 personer, fordelt på 5 soverom og 2 hemser. Hytta er totalrenovert med blant annet et helt nytt og flott storkjøkken, smørerom, vaskerom og stor felles spiseplass. Stedet er sosialt og praktisk, da du kan samle større grupper under samme tak, og det passer perfekt til familiesamlinger, firmasamlinger, treningsopphold for idrettsgrupper, bryllup eller andre større begivenheter, står det i beskrivelsen.

Det er god nok plass rundt spisebordet!
Koselig sittegruppe i stuen.

Det er bare å ta en titt på flere bilder her – dette er en skikkelig fin lodge som bør være perfekt til en team-byggende helg!

Vi har fått reservert lodgen for den gjeldende helgen, så nå håper jeg mange nok benytter seg av denne muligheten. Vi må imidlertid være minst 8-10 totalt for å få dette i havn, så jeg må ta et lite forbehold om at minst 7 har meldt seg på helgesamlingen innen 1.februar, for at vi skal kunne opprettholde reservasjonen. Håper er jo at dette skal bli suksess, og at vi kan ha en tilsvarende samling i sommer også med løping og sykling på programmet.

Påmelding kan gjøres her

Velkommen til fjells, til Sjusjøen og til Birkebeinerbakken Panorama Lodge 28.februar!

Velkommen til Sjusjøen! Nei, det er ikke lodgen du ser i bakgrunnen her! ?

 

Hilsen Frode –
team(g)leder Team Sportsmanden ?

Nina Wavik Ytterstad – rekordholder på maraton og «Norges ukjente verdensmester»

Bli bedre kjent med Team Sportsmandens nye medlem

Nina Wavik Ytterstad er kjent for mange i løpsmiljøet i Norge. 57 år gammel er hun nærmest i sitt livs beste form. I Valencia Marathon 1.desember løp hun på fantastiske 2.52.14 og kunne juble for ny norsk, nordisk og europeisk maratonrekord i klasse K55-59 år. Kun en amerikansk dame har løp litt fortere, noe hun gjorde i årets New York Marathon. På forsidebildet jubler Nina sammen med Kjell Arne Olsen etter sine fantomløp, som Sportsmanden har omtalt her:

Nina Wavik Ytterstad med rekordløp i Valencia Marathon – Kjell Arne Olsen forbedret 29 år gammel pers!

Moro at begge to nå er medlemmer i Team Sportsmanden!

Nina er tidligere håndballspiller og hun har løpt fort i mange år etter at hun begynte med løping i godt voksen alder, etter at håndballkarrieren var over. Aldersrekorden hun satt i Valencia var for øvrig hennes tredje, bare i den klassen. For to år siden, akkurat fylt 55 år, løp hun inn til ny rekord på 2.55.53 – også det i Valencia – som første norske kvinne i den aldersgruppen som løp på under 3 timer. Det ble et følelsesladet øyeblikk:

– Så kommer følelsene. Det var jeg ikke helt forberedt på. Skadehistorien, opptreningen, alle vondtene, men også alle de flotte treningsturene: DET VAR VERDT DET! Tårene renner og jeg ser etter noen å «tute» sammen med. En tilfeldig spanjol ser at jeg trenger en klem, kommer bort og gratulerer. Det hjalp godt, skrev hun i løpsrapporten litt senere.

Hele Nina sin løpsrapport ble publisert på Sportsmanden og kan leses her!
Fra rekordløpet i Valencia i 2017 – også da med Kjell Arne Olsen på «jubelbildet». Foto – og forsidebildet: Marie Brudvik

I Hamburg Maraton våren 2019 forebedret hun rekorden til 2.54.47 etter en tøff kamp mot Inger Saanum.

Dette, og hvordan hun trener, har hun fortalt ganske detaljert om til Jann Post og Kristian Ulriksen i en episode av den populære podkasten Breaking Marathon Limits.

Her kan du høre podkasten Maratonprat med Nina Wavik Ytterstad.

I 2018 ble Nina også verdensmester i aldersklassen på halvmaraton da hun vant på 1.26.15 i Malaga. Da vanket det stor reportasje i Aftenposten med tittelen:

Norges ukjente verdensmester startet med løping som godt voksen. Hun ante ikke at det skulle være mulig å få slik fremgang.

Mette Bugge, Aftenposten - (reportasjen er kun for abonnenter)

Nina er kåret til Årets veteranløper i Norge to ganger – både i 2018 og første gang i 2012, da hun var 50 år gammel. Det året satt hun persene sine som er på 37.28 på 10 km, 1.20.19 på halvmaraton og 2.51.04 på maraton. Den siste ble satt i Frankfurt, der vi for øvrig også var en fin gjeng med «gutta på tur» med blant andre Harald Ringen, Steinar Lien og Vidar Nilsen på reiselaget. Men vi ble grundig slått alle sammen. Fra min daværende blogg, SportsBloggen, siteres følgende:

Kvelden var ung, men den ble særdeles hyggelig på en irsk pub med fotball, burger og øl, akkurat som i Rotterdam. Vi ville hatt det artig uansett, men det blir ekstra stas når vi har en rekord å feire. Trond Inge var i hvert fall den gladeste mannen jeg har sett på svært lenge. Og etter hvert fikk vi muntert selskap både av teamet til Tim og teamet til Øystein Ringnes, som feiret Nina Wavik Ytterstad sin nye aldersrekord i klasse 50-54 år på 2.51.04. Utrolig! Selv en storløper som Harald ble rett og slett fraløpt og slått med over 3 minutter på de siste kilometerne…

Det samme året satt Nina aldersrekorder på alle fire distanser fra 5 km til maraton.

På Kondis sin ferske liste over veteranstatistikken for 2019 er det Synøve Brox som stikker av med seieren og tittelen Årets veteranløper etter sin fantastiske verdensrekord for 60-årsklassen på 38.27 i Hytteplanmila, men Nina har 8 av de 13 beste aldersjusterte tidene av norske veterankvinner i fjor!

Apropos veteranrekorder og Hytteplanmila, her er Nina etter løpet i 2013 sammen med en annen supersterk veteranløper, Jorunn Rekkedal.

«Norges to beste kvinnelige veteranløpere de siste årene. Nina Wavik Ytterstad (t.v.) tok alle fire klasserekordene fra 5 km til maraton i klasse K50-54 år i fjor (2012), men mistet 10 km rekorden til Jorunn Rekkedal i Hytteplanmila i går», stod det i reportasjen på Sportsmanden.

Nina bor på Veitvet i Groruddalen og har i alle år representert SK Vidar, men det er kjempemoro at hun nå også er medlem i Team Sportsmanden!

Med to av landets aller beste mannlige superveteraner i «klasse 50 pluss» – Kjell Arne Olsen («Årets Sportsmand» i 2019) og Vidar Ellefsen («Årets Sportsmand» i 2018) – allerede «i stallen», er det litt av en veterantrio vi nå har i Team Sportsmanden! Og jeg kunne selvsagt nevnt langt flere her også, som Gunnar Skandsen, Tore Bjerkrheim («Kongen av Birken»), Harald Ringen, Vidar Nilsen og flere til.

Alle Team Sportsmandens 123 medlemmer finner du på denne fine listen.

Inspirerende og motiverende for resten av teamet er det uansett, både for oss andre veteraner og dere som er langt yngre, på alle nivåer. Selv har jeg kjent Nina i mange år, og en hyggeligere og mer jordnær dame skal man lete lenge etter. Alltid blid, imøtekommende og positiv. Men med en treningsdisiplin som mange nok kan lære mye av.

Velkommen skal du være i Team Sportsmanden, Nina!

 

Nina (t.v.) i Ribbemaraton i 2014.

 

I aksjon i Holmenkollstafetten i 2015, på den lengste etappen for SK Vidar sine veteraner. «Full pinne» her, men smilet er på plass likevel.

/Frode